Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Eικαστική έκθεση "Τηλεσκόπια της Ψυχής"

Στις 25 Ιανουαρίου 2010 στις 20:00μμ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου της λεωφόρου Συγγρού 387

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2010.


Ο Dr. Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα προσεγγίσει Θεωρητικά την μεγαλειώδη έκθεση’’ Τηλεσκόπια ψυχής’’ στο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Με αφορμή την ολοκλήρωση της 400στής επετείου το 2009 του έτους που έγινε η πρώτη παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο, εγκαινιάζεται από την SxS Fine Art Coordinators στις 25 Ιανουαρίου 2010 στις 20:00μμ η εικαστική έκθεση με τίτλο "Τηλεσκόπια της Ψυχής" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου της λεωφόρου Συγγρού 387.

Στην έκθεση συμμετέχουν εικαστικοί καλλιτέχνες της Ελλάδας αλλά και διεθνείς. Πρόκειται για τους: Αρετή, Μαρία Βουμβουλάκη, Μαρία-Κατερίνα Γιαννοπούλου, Κική Δάμπαση-Κώσταινα, Anna Golovinskaya (Ρωσία), Julia Guerrero (Κολομβία), Αντιγόνη Καπνισάκη, , Ιουλία Κοντόνι(Μολδαβία), Κορίννα, Μαρκέλλα Κουφουδάκη, Βασιλεία Λαδουκάκη-Ζαχαριουδάκη, Haricleia Michailidou (Αμερική), Φωτεινή Παπα ζώη, Κοραλία Παπαθανασοπούλου, Ρουμπίνη Παπαλεξοπούλου, Crys Roboras (Αυ στραλία), Βάνια Στέφου,(Αμερική) , Νίκη Ρεμπούτσια, Κατερίνα Τσιμπουράκη, Μα ριλένα Περιστάνογλου, Λεόντιος Πετμεζάς ,Ελένη Χατζηπουλίδου,Γιώργος Χατζό γλου, Μαρία Δημητρίου -Μουρούτη.

Στη λαμπερή βραδιά των εγκαινίων, ο Dr. Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που σε δική του ιδέα βασίζεται η έκθεση θα προσεγγίσει θεωρητικά την εικαστική παρουσία των δημιουργών.

Ο Λεόντιος Πετμεζάς που συμμετέχει με έργα του στην έκθεση παρατηρεί μεταξύ άλλων στο πολυτελές βιβλίο που κυκλοφορεί:

‘’H ομαδική εικαστική κατάθεση ‘’Τηλεσκόπια ψυχής’’ στο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ του Ιδρύ ματος Ευγενίδου εμπεριέχει ιδεογραμμικές συλλήψεις με συμπαντικές αρμονίες και πραγματοποιείται με αφορμή το τέλος του Παγκόσμιου Έτους της Αστρονομίας που ήταν το 2009 στο οποίο γιορτάστηκε η τετρακοσιοστή επέτειος της πρώτης αστρο νομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο. Οι συνθέσεις της έκθεσης συ λλογικά περιγράφουν φαινόμενα μουσι κότητας σε συμπαντικό, γήινο και ανθρώ πινο επίπεδο συνεχίζοντας κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη της θεωρίας για τη Συμπαντική Αρμονία.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι ένα ακόμη βήμα διεπιστημονικού δια λόγου για μια αναλυτικότερη περιγραφή και δημόσια συζήτηση .

Οι καλλιτέχνες με λόγο μεστό και συναρπαστικό αφηγούνται τη ζωή και δράση . Προκαλούν ανοικτά την επιστήμη των καιρών με άρρητες στιγμές και μαγικές διεργασίες γέννησης ιδεών και επικοινωνίας. Μέσα από τις δημιουργίες τους κοιτάζουν το Αστρονομικό Σύμπαν με τα μάτια της ψυχής .Η έμπνευση τους ξεκινά από τις ρομα ντικές ένα στρες εσπερίδες και τα βλέμματα προς τον ουρανό και φτάνει μέχρι την αποτύπωση των μακρινών νεφελωμάτων που τα δυνατότερα τηλε σκόπια ανακάλυψαν ενώ από τις αστρολογικές ανησυχίες και τις ερμηνείες του σύμπαντος κα ταλήγουν στις μεταφυσικές αναζητήσεις επιχει ρώντας μία ποιητική ανάγνωση σε ότι μας περιβά λλει.H σειρά των παρεμβάσεων στους εσωτερι κούς χώρους του Ιδρύματος προσβάσιμα ως συγκροτημένο σύνολο περιγράφει κοσμικές δομές που υπογραμμίζουν τη δύναμη και τη λογική των νόμων ενώ διέπουν τη συμπαντική εξέλιξη προβά λλοντας ένα ουτοπικό ταξίδι που απλώνεται σε κόσμους γνώριμους μέσα από τις επιστημονικές κατακτήσεις σε ανεξερεύνητες πτυχές γεμάτες μυστήριο και υποσχέσεις για νέες ανακαλύψεις.
Η προοπτική στο διάλογο με το κοινό γίνεται διαμέσου πολλαπλών προσεγγίσεων: της Κοσμολογίας που εμφορείται από τη Βιολογία και τη Κοινωνική Ανθρωπολογία και της Φιλολογίας που εμπεριέχεται στη Φιλοσοφία, τη Φυσική και τη Ψυχολογία.

Πρόκειται για ένα αρχέτυπο που αποδίδει κάθε ιδανικό που περικλείει την έννοια του κάλλους και φτάνει σε διδάγματα. Η τεχνική τους εμφορείται από αξίες που ξε περνούν την επιφάνεια και αντιπαρατίθενται δυναμικά στη έμπνευση των συνει ρμένων συσχετισμών.

Κάθε καλλιτέχνης ενσωματώνει στην εικόνα της υποδοχής την τελική συνεικόνα και δίνει προτεραιότητα στη απορρέουσα χρωστική ουσία.

Η επιστρωμάτωση που επιτελεί μέσω του χρώματος συντελεί στη σταθεροποίηση για την εντύπωση της ιδιαιτερότητας. Το είδος των συντιθέμενων επιτρέπουν την αφαίρεση του κύριου όγκου από την διάθεση των στοιχείων.

Οι εικονιάσεις φτάνουν ως όραμα κοντά σε κάθε υλικό που φορτισμένα απαιτεί τη νοητική διεργασία. Στη φάση της επισήμανσης γίνονται σταθερός προσανατολι σμός.

Με πρωτοτυπία οι αλλεπάλληλες κατά κτήσεις των δημιουργών εντείνουν ριζικά τη πορεία της περίτεχνης θεωρίας που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και φτά νει μέχρι τον 21ο αιώνα. Οι ήχοι του Σύμπαντος, σε ορισμένα είδη του πλανήτη συνεργάζονται με τη φύση και τα δομικά στοιχεία της ενώ αναπτύσσουν σχέσεις με τον εγκέφαλο, το σώμα και το νου. Η έκθεση που είναι η μοναδική ομαδική που πραγματοποιήτε με τη συγκεκρι μένη θεματολογία στην Ελλάδα αναζητά που βρίσκεται η διάκριση και πως καθο ρίζονται οι σχέσεις με την κίνηση, τη συ γκίνηση, τον συγχρονισμό και τις επιδράσεις στην προσωπική, διαπροσωπική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη.

Οι δυνατότητες των δημιουργών γίνονται πρότυπα αρμονίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και συνύπαρξη και προχωρούν με την αίσθηση στη κατεύθυνση προς την εν νοιακή συνείδηση ενώ γίνονταν κυματισμοί με εντάσεις που καταλήγουν σε έμμε σες διαπιστώσεις ανάλυσης.

Εμπεριέχουν συμβολικές εκφάνσεις που παρουσιάζονται με λιτό τρόπο μέσω των απεικονίσεων και με την κυριαρχία μιας καθαρής γλώσσας που έχει συνέχεια στο χρόνο. Δημιουργούν ένα θρύλο που η εικαστική εξωτερίκευση του αγγίζει βαθιά την αλήθεια, που λειτουργεί και ενεργεί σαν συνεχιστής και πομπός ποικίλων μη νυμάτων.

Στη τέχνη τους έχει ιδιαίτερο βάρος η παρουσία της συναισθηματικής εξωτερίκευ σης που συλλαμβάνει στιγμές έκστασης. Χρησιμοποιώντας οι δημιουργοί μια εσώ τερη παρόρμηση διερευνούν την εσώψυχη φωνή που αποδεικνύεται αφετηρία εκκίνησης για μια πληθώρα γραφικών προτά σεων . Η συμβολικότητα των εικόνων της έκθεσης είναι άρρηκτα δεμένη με μια ουσιαστική μορφή που έχει συνέ πεια στη πορεία. Με σταθερά βήμα τα και νηφαλιότητα παρουσιάζει κάθε πτυχή των επιτεύξεων χωρίς να επαναλαμβάνεται.Ο χρόνος ως κίνηση στην εργασία αυτή διαγράφεται σε ενότητες με σκοπό να αιχμαλωτίσει στη γμή , την αρχή, το τέλος, το πέρασμα στο παρόν που κινητοποιεί το παρελθόν. Περιλαμβάνει οσμώσεις οικείες και στοχαστικές που παράλληλα γίνονται απροσδόκητες και αινιγματικές καθώς είναι δοσμένες μέσα από σύμβολα που αντλούν δύναμη από τα συμπλέγμα τα. Η τεχνική τους αρχικά ως πράξη συμπορεύεται με το μύθο και μαζί συναποτε λούν τη ταυτότητα μιας πνευματικής κατάστασης που αξιοποιεί την ανανέωση.’’
Στην εκδήλωση, που τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, θα προσ- κληθούν πάνω από 2.000 άτομα, τόσο από λίστες των VIP, όσο και από τις λίστες του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ το περιοδικό "Άστρα & Όραμα" ως χορηγός επικοινω νίας, θα προσκαλέσει τους περίπου 240.000 μηνιαίους αναγνώστες του.

Την βραδιά των εγκαινίων η γνωστή σοπράνο Όλγα Φιλιππά θα ντύσει μουσικά τις Συμπαντικές αρμονίες των εικαστικών καταθέσεων.

Ευτυχής συγκυρία για την έκθεση αποτελεί το γεγονός πως αυτή την εποχή τους χώ ρους του Ιδρύματος Ευγενίδου κοσμούν έργα του διεθνώς καταξιωμένου Ελληνα δη μιουργού Κώστα Βαρώτσου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2010.

Οι πίνακες με την σειρά που εμφανίζονται ανήκουν στους:

K. Παπαθανασοπούλου, Aρετή, Μ. Βουμβουλάκη, Ρ. Παπαλεξοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου